Nieuw artikel: Effect van geluid op de interactie tussen mosselen en krabben

We hebben recent een nieuw artikel gepubliceerd: ‘Separate and combined effects of boat noise and a live crab predator on mussel valve gape behavior’ en het is vrij toegankelijk (link)! Het onderzoek is uitgevoerd door Daniëlle van der Burg, Rob Witbaard, Hans Slabbekoorn en ondergetekende.

Mussels reageren op allerlei stimuli uit hun omgeving. Ze kunnen hun schelpen sluiten om hun weefsel te beschermen, maar tegelijkertijd kunnen ze dan geen voedsel meer uit het water filteren. In dit onderzoek wilde we weten of een combinatie van stimuli – die normaal tot een kleinere schelpopening leiden – tot nog sterkere reacties leidt. Om dit te testen hebben we mosselen blootgesteld aan geluid (van boten of achtergrondgeluid) en een krab, een natuurlijke vijand (alleen de geur, een loslopende krab, of een controle zonder krab).

Mosselen vertoonden een kleinere schelpopening wanneer er bootgeluiden werden afgespeeld en wanneer de loslopende krab aanwezig was. De combinatie leidde niet tot een nog kleinere opening van de schelp. We hebben ook aangetoond dat de nabijheid van de loslopende krab tot de mossel verband hield met de schelpopening van de mossel.

De natuur is complex en zit vol met stimuli. Daarom is het belangrijk om niet alleen het effect van afzonderlijke stressfactoren te bestuderen, maar ze ook te combineren en ‘ecologische verrassingen’ te voorkomen.

All data and scripten zijn openbaar gemaakt.