Nieuw artikel: Oesterlarven vestigen zich tijdens het afspelen van rifgeluid

In een nieuwe studie hebben we aangetoond dat de larven van de Japanse oester (Magallana gigas) geluid gebruiken om een geschikte vestigingsplaats te vinden.

Oesters beginnen hun leven als pelagische larven, op zoek naar een plek om zich voor de rest van hun leven te vestigen. Het selecteren van een geschikte vestigingslocatie is daarom heel belangrijk voor hun overlevingskansen. Oesterlarven gebruiken externe signalen om zo’n geschikte locatie te vinden, geluid werd al verondersteld één van die signalen te zijn. Oesters zijn het kansrijkst op een harde ondergrond tussen soortgenoten; op een oesterrif.

In een laboratoriumstudie hebben we oesterlarven blootgesteld aan geluidsopnames van oesterriffen, schepen, een combinatie van oesterriffen en schepen, zandbodems, en helemaal geen geluid. De meeste larven vestigden zich tijdens de blootstellingen van het geluid van oesterriffen. Dit bevestigt dat oesterlarven geluidslandschappen gebruiken om geschikte habitats te selecteren. Het kan ook de moeite waard zijn om te testen of luidsprekeropstellingen in het veld gebruikt kunnen worden voor natuurherstel.

Lees er alles over in het artikel: Schmidlin, S., Parcerisas, C., Hubert, J.,  Watson, M.S., Mees, J., Botteldooren, D., Devos, P., Debusschere, E. & Hablützel, P.I. (2024). Comparison of the effects of reef and anthropogenic soundscapes on oyster larvae settlementSci. Rep. 14, 12580.